Recepten van Von

‘Het Molukse tjolo tjolo kun je met alle soorten vis eten’

Deze keer Koken met VON bij Yvonne thuis. Ze ontvangt (voor haar Usi) Rina Loupatty als gaste. Beiden wonen in het vernieuwde senioren appartementencomplex De Amandelbloesem en zijn inmiddels alweer 60 jaar geleden, in 1962, neergestreken in de Molukse wijk. Zo uit de kampen, oude werkkampen in de oorlog, in nieuwe eengezinswoningen in het industriële Wormerveer.

In de Molukse wijk wonen Molukkers uit alle delen van Nederland, die ook weer uit verschillende dorpen in de Molukken vandaan komen, maar wel sowieso dezelfde Molukse gerechten op de eettafel hebben. Het visgerecht, tjolo tjolo, een salade en/of papeda. Vandaag bereiden we al deze gerechten, want zowaar staat er een heel menu op tafel. Yvonne deelt het recept van de tjolo tjolo met u.

‘Usi Rina mag mijn tjolo tjolo proeven (zie foto). Elk huis heeft zijn eigen variatie erop. Ondertussen praten we over de tijd dat wij in de Molukse wijk woonden. We waren immers de eerste bewoners. Hoe het was om zo tussen de Nederlanders te wonen?… ‘En Usi Rina, enak?’ Hoewel een beetje erg pedis, was het lekker. …er wordt kritisch gekeken, net zoals moeder ook kan kijken als ze het moet beoordelen. Probeer het zelf maar lezers van Reuring. Dus let op niet te scheutig met de lomboks (spaanse pepers). Pedis!’

Zo maak je het:

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 2 Verse makreel,
  • 2 El tamarindepasta
  • 4 Tl zout
  • 2 Rode uien
  • 2 Tomaten
  • 5 Stengels selderie
  • 2 Spaanse pepers/2 el sambal oelek
  • 2 Citroenen uitgeperst
  • 2 El suiker
  • 5 El ketjap
  • Olie om in te bakken

Bereiding:

  1. Maak de makreel schoon en marineer in de tamarindepasta en 2 tl zout.
  2. Bak de makreel in olie goudbruin en gaar.
  3. Snijd de rode uien in schijfjes.
  4. Snijd de tomaten in kleine mootjes.
  5. Snijd de selderiestengels, maar niet al te fijn.
  6. Snijd eventueel de spaanse pepers.
  7. Doe alles in een schaal en voeg de sambal oelek (ter vervanging van spaanse pepers), uitgeperste citroenen, suiker, 2 tl zout en de ketjap toe (mag ook meer).
  8. Even proeven, en naar smaak meer zout, suiker, of citroensap toevoegen.
  9. Dit geheel mengen.

Alle ingrediënten zijn te krijgen bij de plaatselijke winkels. Dit gerecht eet je met witte rijst en gemengde groenten en kun je met alle soorten vis eten. Favoriet bij dit gerecht is makreel. Verse makreel, gemarineerd in tamarinde en zout. De visboer kan de vis schoonmaken en in moten snijden voor verdere verwerking.

Selamat makan!

Kijk verder op onze video, een live opname:

Blijf op de hoogte
met onze nieuwsbrief

Schrijf je hier in