Recepten van Von

Koken met gevoel en veel proeven

‘Joh, mijn hele leven staat in het teken van koken.’  Dat zeg ik tegen de mensen die vragen of ik weer een restaurantje ben begonnen. Het is een passie die me nog steeds bezighoudt. Nu corona mij dwingt om zoveel mogelijk binnen te blijven, is koken een aangename manier om tijd door te komen. Al werkt mijn lijf minder mee dan vroeger en moet ik de nodige rust in acht nemen. Maar de tijd die resteert, probeer ik nuttig te besteden. De tijd van een restaurant of foodcar is geweest. Ik ben nu bezig om wat ik weet, op schrift te stellen of digitaal onder de aandacht te brengen. Zie dat als mijn ‘levenswerk’. Ik doe dat in rubriek Koken met Von in het magazine Reuring dat vier keer per jaar huis-aan-huis in Wormerveer wordt verspreid en op de website van Reuring. Daar vind je mijn recepten, maar ik zou het heel leuk vinden als buurtgenoten hun recepten aanbieden voor plaatsing. Zo delen wij onze passie voor koken en lekker eten. Ik kook graag puur.

Onder het motto: van weinig iets maken, niks weggooien, koken met gevoel en vooral veel proeven.

Kipsaté

Ingrediënten:
– 1 kilo kipfilet in blokjes van 1,5 cm snijden
– 3 geplette tenen knoflook
– 6 eetlepels kecap
– gula djawa (Javaanse bruine suiker)
– 2 theelepels ketoembar
– citroensap van 1 citroen.
– zout, peper, nootmuskaat naar smaak
– satéstokjes

Voor de saus:
– 150 cl kecap
– 1 teentje verse knoflook
– 2 eetlepels gebakken uitjes
– 50 cl gula djawa
– 2 tl sambal oelek
– citroen

Bereiding:
Het vlees mengen met alle ingrediënten. Minstens een uur laten marineren. De kipsaté op een grill roosteren. Heel even maar. Zorg dat het niet teveel uitdroogt. Dan pas rijgen op satéstukjes, Ik doe meestal vier stukjes op een stokje.
Een simpele kecapsaus erbij: kecap manis mengen met gula djawa of bruine suiker, uitgeperste knoflook, de gebakken uitjes en de sambal oelek. Sap van een halve citroen.
De hoeveelheid van de saus kun je zelf bepalen.

Sayur campur / gemengde groente
(vega)

Ingrediënten:
– 1 grote ui, gesnipperd
– 2 teentjes knoflook, gehakt
– 1 tl ketoembar
– 2 tl gemalen kemiri (noten)
– snufje zout
– zonnebloemolie
– 3 daun padang (indische laurierblad)
– 2 stukken laoswortel van 2 cm
– 2 stukken gember van 2 cm
– 1 groente bouillonblokje
– 100 g sperziebonen, in stukjes van 2 tot 3 cm gesneden
– 100 g gesneden kool
– 100 g in plakjes (2 mm dik) plakjes winterwortels
– 100 g in dunne plakjes gesneden wortel
– 150 g suikermais
– 200 g tempé, in blokjes van 2 cm gesneden
– 1 blikje 150 ml santan (kokosmelk)

Bereiding:
1. Snijd ui, knoflook fijn en doe ze in een vijzel en voeg trassi, ketoembar, kemirinoten en zout toe. Het geheel kan ook in de blender. Dit is dan de boemboe.
2. Doe een dunne laag zonnebloemolie in een ruime pan en fruit daarin de boemboe . Voeg de daun pandan, djeroek poeroet blaadjes, geplette laos en djahe toe. Verkruimel het groentebouillonblokje boven de boemboe en roer het door.
3. Het toevoegen van de groenten gebeurt na elkaar. eerst die het langste garingstijd nodig heeft: resp. de sperziebonen, wortels, kool. Breng aan de kook. Voeg babymaïs toe. Beetje voor beetje water toevoegen als het dreigt uit te drogen.
4. Voeg de santen toe en op laag vuur laten koken tot de saus gebonden.
Het is klaar als de groentes beetgaar zijn. Je kunt andere typische Indische produkten zoals petehbonen, lichtgebakken in blokjes gesneden tahu of tempe.

Blijf op de hoogte
met onze nieuwsbrief

Schrijf je hier in