Petje af: Lia Veltman

Lia Veltman is ruim zes jaar vrijwilliger bij Odion en sinds kort ook bij Evean Verzorgd Wonen. ‘Het begon allemaal op het terras van Bakkie Leut aan de Zaan in Wormerveer. Ik ging op het terras een bakkie koffie drinken bij een vriendin. Ze vroeg aan mij of het ook niet wat voor mij was om als vrijwilliger te helpen. Ik wist dat nog niet meteen hoor.’

Stilzitten is niet mijn ding, maar ik heb geleerd om meer geduld te hebben en even af te wachten.

De horeca heeft Lia al vanaf haar 17e getrokken. Ze begon met een bijbaan en na haar opleiding heeft zij fulltime bij een lunchroom in Krommenie gewerkt. Het werken met mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking was nieuw. ‘Ik heb een dag meegedraaid op het terras om te ervaren hoe het is. Ik vond het geweldig!’

Bakkie Leut aan de Zaan

Enthousiast vertelt Lia verder over de jaren waarin zij heeft meegedraaid bij Bakkie Leut aan de Zaan. ‘Ik vond alles leuk. De cliënten, het team van vrijwilligers, de (vaste) bezoekers, de locatie en het buiten zijn.’ De ontmoetingen met andere mensen staan centraal. Op het terras vond Lia het in het begin lastig om niet meteen zelf haar handen uit de mouwen te steken en vanalles te gaan doen. ‘Stilzitten is niet mijn ding, maar ik heb geleerd om meer geduld te hebben en even af te wachten. Iedere cliënt is anders en heeft andere begeleiding nodig. De medewerkers van Odion ondersteunen ons hier altijd in.’

De reuring op het terras aan de Zaan mis ik nog steeds heel erg!

Dagbesteding Westerwatering

Het Bakkie Leut seizoen stopte in september en zorgde voor een leegte. ‘Toen Odion een nieuw project opstartte bij Evean Verzorgd Wonen in Westerwatering kreeg ik de mogelijkheid om daar als vrijwilliger aan de slag te gaan. Die kans greep ik met beide handen aan.’

Bij de locatie Westerwatering zijn er allerlei dagactiviteiten voor de cliënten. Er is altijd wel iets te doen en de werkzaamheden voor de cliënten zijn heel uiteenlopend. ‘In de ochtend begin ik samen met een cliënt in de koffiecorner. Hier serveren we koffie en thee voor bewoners, maar ook bezoekers van buitenaf zijn welkom. Rond het middaguur dekken we de tafels voor de bewoners. Daarna is de spoelkeuken vaste prik. Ik vind het heerlijk om hier te mogen werken. Het grote verschil met Bakkie Leut is wel dat er op het terras aan de Zaan in Wormerveer veel meer Reuring was. Dat mis ik nog steeds heel erg!’

 

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?