Jongeren ontmoeten elkaar bij Next Level Chill Academy

Miriam de Boer heeft al bijna dertig jaar een dansschool. Daar zag ze dat jongeren vaak al eerder kwamen om elkaar te ontmoeten. ‘Bij mijn eigen kinderen ervaarde ik ook dat ze behoefte hadden om uit te gaan en dat ze vanwege een te jonge leeftijd nergens welkom waren.’ Dat moest en kon toch anders vond Miriam.

Sinds voorjaar 2021 huurt Miriam de Boer anti-kraak met de dansschool de voormalige kantine van Meneba in Wormerveer. De bovenverdieping stond leeg. ‘Ik heb het sociale wijkteam aangeschreven met de vraag of ze belangstelling hadden voor mijn plan voor een plek waar jongeren bij elkaar komen zonder drugs en alcohol. Monica Briefjes, wijkmanager van Wormerveer, heeft geregeld dat een deel van de huur het komende jaar wordt betaald uit het Stimuleringsfonds. Ik zoek nog wel extra vrijwilligers die een oogje in het zeil houden. Zoals een moeder die de ruimte gebruikt als werkplek.’
Next Level Chill Academy is een succes. Op werkdagen ontmoeten de jongeren vanaf twaalf jaar elkaar na school en op vrijdagavond is er regelmatig een feestje. Iedere dinsdag komen de jongerenwerkers langs.

Je ziet dat de jongeren hier vaak in gesprek gaan met elkaar.
De telefoon gebruiken ze nauwelijks.

Jongerenwerker Naomi Albrecht: ‘Veel jongeren nemen weer iemand anders mee. Dit is een veilige ontmoetingsruimte. Het is hier veel makkelijker om meer te weten te komen, zodat je eventueel een advies kunt geven, of kunt ingrijpen bij problemen. Wij kennen zoveel organisaties die hen kunnen helpen. Dit geeft veel energie en is top!

Zaadje planten

‘Je vangt regelmatig iets op. Het vertrouwen opbouwen duurt lang. Maar met een algemeen gesprekje kun je al een zaadje planten, zodat de jongeren weten dat als ze iets naars meemaken ze het gesprek met ons kunnen voeren. Wij oordelen niet. Ze hoeven niet het achterste van hun tong te laten zien. Het gaat hier om meer dan om sport en tafeltennis. We willen hen versterken in een gezond leven en met emotionele zaken. Het is erg leuk dat ze hier ook hun liefdeszaken delen en vragen stellen. Hier ontvang je ook de jongeren die anders thuis zouden zitten. Er is veel eenzaamheid onder jongeren. Nu is er een ruimte waar ze iets gezelligs kunnen doen en het contact met elkaar kunnen hebben, ook voor jongeren voor wie dat wat moeilijker ligt. Vooral het speelse werkt goed en dat het gezellig is.

Met elkaar in gesprek

‘Vaak hoor ik “Ouders mogen niets weten, want dan gaan ze veel vragen stellen, zich overal mee bemoeien en hun mening geven.” Met ons voeren ze wel het gesprek, zodat je een beetje kunt sturen zonder een oordeel te geven. Dat is heel waardevol. Je ziet dat de jongeren hier vaak in gesprek gaan met elkaar. De telefoon gebruiken ze nauwelijks. Dat is echt een eyeopener. Het is goed dat ze hier graag willen zijn, zodat ze niet op een plek zijn waar ze in aanraking komen met drugs en alcohol.’

Lees meer over de jongerenruimte op www.dezaanseverhalen.nl

TEKST EN BEELD: SARAH VERMOOLEN

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?