Extra lekker in je vel

Winkelstraten lijden onder leegstand, buurtwinkels hebben het lastig, verdwijnen rap. Na de sluiting van slagerij Deken is er bijvoorbeeld in de elektrabuurt geen enkele (speciaal)zaak meer over. Er wordt massaal ingekocht via het internet en de trend is om je wagentje maximaal eenmaal per week met boodschappen vol te laden in grote centra buiten de stads- of dorpskernen.

Ondernemers met lef

Onze Zaanbocht zal het wel overleven door de speciale ligging en de kwaliteit en diversiteit van het aanbod. Daarnaast zijn er ook dappere ondernemers die het tegen de keer in toch proberen, met een nieuw concept, een bijzonder product of gewoonweg met ‘ouderwetse’ heel goede service. Daar zijn in Wormerveer opvallend veel mensen bij van Turkse origine, veelal werkzaam in de voedsel- of dienstenbranche. Onder meer de supermarkt, groenteman annex slagerij Avrasya in de Marktstraat, de kleermakers van de Gouden Naald even verderop, de favoriete garage van velen All Mobiel Cars en kwaliteitskapper Hakan Nazik op Zaanweg 125, hoek Marktstraat.

Een halve cirkel

Hakan reed vijf jaar geleden rond door de buurt en juist op dat moment stond de benedenverdieping van het hoekpand te huur. Meteen greep hij zijn kans. Eindelijk zou hij zijn droom waarmaken: een kwaliteitssalon voor dames en heren op een prettige open plek. Hakan: “Het is hier lekker licht door de grote ramen rondom. Heel open. Ik vind het fijn wanneer passanten mij aan het werk kunnen zien. Daarnaast heb ik ook een mooi uitzicht op de Zaan. Ik voel me meer op mijn gemak wanneer er water in de buurt is.” Een halve cirkel, net als op de Turkse vlag. Daar heeft Hakan desgevraagd nooit bij stilgestaan. Hij is dan ook volledig ingeburgerd, heeft een koophuis, spreekt het Nederlands werkelijk zonder merkbaar accent, voelt zich thuis in de streek, heeft een fijn gemêleerd gezelschap als klant.

‘De droom, een kwaliteitssalon voor dames en heren, kwam uit

Een goede opleider

Bij de dagelijks gang van zaken heeft Hakan hulp van regelaar en kapper Ilkay, geboren in onze streek. Daarnaast zijn er altijd wel stagiaires die de kunst van hen kunnen afkijken. Ilkay: “Ik kwam als klant bij Hakan binnen, zat in de verkoop, trimde wel altijd zelf mijn baard. Hakan zei dat ik een verborgen talent in handen had. Hij heeft me het vak echt bijgebracht, zoals hij ook aspirant kapsters inspireert.”

Dertig jaar ervaring

Het is geen wonder dat Hakan zich aan de Zaan op z’n best voelt. Hij is opgegroeid in Bodrum, een stad in het zuidwesten van Turkije aan de Golf van Gökova, tegenover het Griekse eiland Kos. Zijn vader was eigenaar van een gerenommeerde kapperszaak. Hakan loopt tegen de veertig, maar heeft desalniettemin al meer dan dertig jaar praktijkervaring in het vak. Het is hem echt met de paplepel ingegoten. Als jonge knaap ging hij direct van school naar zijn vaders salon, deed allerlei klusjes en leerde er allereerst werken met de tondeuse, waarna zijn vader de zogenaamde ‘overloop’ in het kapsel knipte. Het duurde niet lang voordat Hakan een volleerd coiffeur was, zeer vaardig ook in het nat scheren.
Al moet hij daar indertijd waarschijnlijk wel voor op een trapje hebben gestaan. Na het overlijden van zijn vader en leermeester, werkte Hakan dertien jaar bij een dameskapper, alwaar hij zijn styling verfijnde.

Het betere segment

Veertien jaar geleden werd Hakan in Turkije benaderd door een kapper uit Zaandam. Die kwam aanzetten met drie modellen die hij als test moest knippen. De man was onder de indruk, engageerde Hakan meteen. Hakan: “Het eerste jaar was moeilijk. Ik sprak geen woord Nederlands, zei overal maar ‘ja’ op. Maar langzaam ging het beter, in de praktijk leer je een taal het beste.” De moeder van de Zaanse kapper hielp met dagelijks troostvoedsel. Na enige tijd huurde Hakan een stoel in Zaandam en deed daarnaast ook veel haarverzorging aan huis. Hakan bouwde in recordtempo een groot bestand op van vaste klanten, uiteraard door zijn kunde, zijn perfectionisme, maar daarnaast ook door zijn aangename, rustige karakter, zijn opgeruimdheid en werkethiek. De tijd was rijp voor een eigen zaak, een salon in het betere segment, maar wel laagdrempelig.

In de praktijk leer je een taal het beste

Allrounder

Hakan is allround, kan het haar van eenieder weer in model brengen. Van heinde en ver komen de klanten speciaal voor zijn kunsten, voor de sfeer ook. Soms zelfs vanuit het buiten- land. Hij is volledig up-to-date wat de nieuwste trends betreft, gebruikt alleen natuurproducten van gerenommeerde merken, maar hamert vooral ook op goede service. “Wanneer je mijn salon verlaat, zit uiteraard je kapsel helemaal goed, maar daarnaast moet je dan ook extra lekker in je vel zitten, het gevoel hebben dat je als een koning of koningin bent behandeld.” De door Corona uitgestelde uitbreidingsplannen zijn weer opgepakt. En ook privé gaat het hem voor de wind, binnenkort kan hij naar hartenlust het haar van zijn bruid stileren.

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?

Geen berg te hoog

vrijdag 22 oktober 2021|