Duurzaam wonen en werken

Parteon wil dat haar huurders, maar ook volgende generaties fijn en betaalbaar kunnen wonen. Daarom staat duurzaamheid bij de woningcorporatie hoog op de agenda. Ze verduurzamen door energiezuinige woningen te bouwen. Ook verduurzaamt Parteon bestaande woningen door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen, isolatie te verbeteren en woningen gasvrij te maken. Dit doen zij op verschillende plekken in de Zaanstreek.

Kantoor in Wormerveer

Maar Parteon zoekt het ook dichter bij ‘huis’, namelijk in en om hun kantoor- pand in Wormerveer. Daar hebben zij verschillende verduurzamingsacties doorgevoerd. Zo zijn alle lampen vervangen door led-verlichting, op het dak van het kantoor liggen 188 zonnepanelen en er is een bloementuin aangelegd. Sinds kort is daar een bijzonder initiatief aan toegevoegd: Parteon heeft een bijenkast geplaatst op het dak van het kantoor.

Waarom een bijenkast?

De bij zorgt voor bestuiving, wat belangrijk is voor het voortbestaan van bloemen en planten. Een groot deel van onze groente en fruit kan zonder de bij zelfs niet blijven bestaan, maar bijen zijn in gevaar. Het aantal bijen loopt sterk terug en sommige soorten worden met uitsterven bedreigd, terwijl ze juist heel belangrijk zijn voor een duurzame toekomst. Daarom wil Parteon ook op deze manier, hoewel op kleine schaal, daaraan bijdragen. Maarten van der Grinten, een medewerker van Parteon, heeft een opleiding gevolgd tot imker, zodat hij de bijen goed kan verzorgen. Vanwege het kouder wordende weer blijven de bijen nu nog veel in de kast, maar na de winter gaan de bijen meer naar buiten en hard aan het werk, ook in Parteons eigen bloementuin. Een volwassen bijenvolk bezoekt dagelijks zomaar twintig miljoen bloemen.

Draag ook een steentje bij

Misschien vindt u het, net als Parteon, ook belangrijk en leuk om te verduur- zamen. U kunt al een steentje bijdragen met kleine, relatief eenvoudige duur- zaamheidsinitiatieven. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van een geveltuintje*. Dat ziet er gezellig uit, brengt verkoeling, zorgt dat de grond meer regenwater op kan nemen én de bijen zijn ook blij met meer groen. Of plaats een regenton om regenwater, zoals de afgelopen tijd veel is gevallen, op te vangen. Dan kunt u als het weer warmer wordt mooi uw geveltuin- tje besproeien met dat water! Het lijken misschien kleine acties, maar alle beetjes helpen bij het creëren van een duurzame toekomst.

Bijen zorgen zelden voor overlast. Ze gaan heel doelgericht te werk en hebben een heel groot vlieggebied van zo’n 3 kilometer. De bijen komen alleen buiten hun kast om voedsel te zoeken en hebben daarom geen reden om in de buurt van hun kast te blijven rondzwermen.

FOTO ERIK RIETMAN: Imker Maarten van der Grinten met de bijenkast op het dak van Parteons kantoorpand

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?