Column van Guus Bauer: Vakantiepret

Het is zwarte zaterdag. Jan en Alleman vertrekken naar verre oorden ondanks de sluipmoordenaar die wereldwijd rondwaart. Ik breng mijn vrije uren door aan weerszijden van de Zaan, vandaag aan de Wormerveerse kant op een nieuw bankje ter hoogte van de fietsenwinkel. Genoeg te beleven. Even verderop slingert een huurboot, te herkennen aan de blauwwitte kleur, in de richting van de kade. Op de punt staat een machtig vrouwspersoon met het touw in de hand. Haar voorkomen zorgt zogezegd voor een behoorlijke diepgang. De kapitein – een rood hoofd met een uniformpet – heeft het er maar moeilijk mee getuige de vreemde capriolen die het scheepje maakt.
Hij blijft doof voor het concert van scheepshoorns en luide baritons, con- centreert zich vol op het roer. Hij weet tenslotte de punt voor een paar tellen tegen de kadewand aan te houden.

De topzware lichtmatroos springt aan wal, opvallend behendig, maar voor- aleerst zij de tros om de bolder kan leggen, staat het touw alweer te strak. Zij besluit de reling vast te grijpen, ligt dus al snel vrijwel horizontaal tussen wal en schip, gilt dat ze niet kan zwemmen. Ik ren erop af, maar voordat ik te hulp kan schieten, heeft de kapitein in blinde paniek een dot gas gegeven, zigzagt weg met zijn nieuwe boegbeeld. Ze dreigt te verzuipen, of bij een nieuwe stuuractie geplet te worden tegen de kademuur.

De overige boten blijven wijselijk op afstand. Iemand gooit een reddingsboei overboord. Een man van middelbare leeftijd, type sportschool, springt van zijn fiets en duikt in het water. Om een lang verhaal kort te maken. Ze wordt gered, krijgt van mij warme thee en een plaid om haar heen. Eind goed, al goed.

Een uur later komt de brandweer, gaat een duiker de Zaan in. De kapitein, zijn we die helemaal vergeten? Nee, de redder in nood heeft een hoge functie bij de marechaussee. Zijn telefoon mag niet in vreemde handen vallen. De gsm wordt uiteindelijk gevonden, en blijkt ook nog te werken. Een paar minuten later kan ik zelf ook nog voor redder spelen door een mevrouw op de fiets op te vangen die van de brug uit Wormer komt en wier terugtraprem niet meer werkt. Tijd voor een nieuwe fiets?!

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?

Geen berg te hoog

vrijdag 22 oktober 2021|