Als tanden konden kiezen

Vijfentwintig jaar geleden richtten tandprotheticus Willem Launspach en zijn vrouw Arlène Launspach-Koeman hun eigen praktijk Dentall Company op. Aanvankelijk waren ze gevestigd in Den Bosch, maar vooral Arlène kon daar als echte Zaanse niet aarden. Haar zus is de jazz-zangeres Mariëlle Koeman, haar vader Helmuth was een bekend theaterman. Zes jaar geleden werd daarom de moderne, frisse praktijk aan De Bonte Ruiter in Wormerveer geopend.

Willem: “Voor Arlène was het thuiskomen. Sinds we in Wormer- veer wonen, horen we echt bij de gemeenschap, ook door ons vrijwilligerswerk. Het is belangrijk dat de Zaankanters je gezicht zien. De mensen zijn hier directer, open, zeggen waar het op staat. Dat is prettig werken.” Willem zit al een kleine vijftig jaar in het vak. Eerst was hij tandtechnicus – iemand die uitsluitend in opdracht van tandartsen werkt – en na zijn vervolgopleiding is hij zelfstandig opererend tandprotheticus. Het grote voordeel is dat je direct met de mensen werkt. Willem kan dankzij zijn enorme ervaring heel nauwkeurig maatwerk leveren, bij wijze van spreken aan een gezicht al zien wat de beste oplossing is. “Het is een heel gespecialiseerd vakgebied. In tegenstelling tot tandtechnicus is tandprotheticus een beschermde titel. Tandartsen krijgen het nog maar mondjesmaat onderwezen.”

Mensenwerk

De doelgroep is doorgaans wat ouder, al hebben ze door het excessieve gebruik van bijvoorbeeld energiedranken ook wel heel jonge mensen als klant. “Het is driedimensionaal werken. Je moet op je gevoel afgaan, goed met mensen kunnen omgaan. Ik vind het fijn om probleemoplossend te werken. Je moet goed kunnen luisteren, uit zien te vissen wat iemand echt wil. Ik ben een beelddenker. Het voordeel is dat je weet wat je maakt voor iemand. Ik heb er zogezegd een gezicht bij. Doordat ik alles zelf produceer, kan ik heel snel handelen. Als iemand hier in de stoel zit, kan ik ter plekke iets aanpassen. Bij de tandarts moet je dan een paar keer terugkomen.” De communicatie is directer. Een groot voordeel. Het vertrouwen in Dentall Company is niet voor niets in de laatste jaren sterk gegroeid.

Service met aandacht

Willem en Arlène zijn echte mensen-mensen. Werken nadrukkelijk met hun hart, geven service met aandacht. En daarnaast goede nazorg die vaak bij de prijs is inbegrepen. Dat kan alleen als je liefde voelt voor je vak. Ze werken nauw samen, Willem in de stoel, Arlène daar omheen. Arlène: “Willem is zachtaardig, rus- tig, weet cliënten echt op hun gemak te stellen. Vergeet niet dat veel mensen angstig zijn voor alles wat betrekking heeft op hun gebit.” Het feit dat je de mensen daadwerkelijk ziet zorgt ervoor dat Willem kan inspelen op afwijkingen en daarnaast mensen met bijvoorbeeld verdachte plekjes in de mond kan doorsturen naar de specialist.

Prothese in één dag

Ze onderscheiden zich van hun collega’s door ook een eendagsservice aan te bieden. Je komt om tien uur in de ochtend en om vijf uur ‘s middags is de prothese klaar. Ideaal voor mensen die liever niet vier of vijf keer vrij willen nemen om via de tandarts hun prothese te regelen. Willem: “Het levert een heel goed product op, omdat we gedurende de dag de cliënt goed kunnen monitoren. Je bent er echt helemaal voor iemand.” In samenwerking met de plaatselijke horeca in Wormerveer biedt Dentall Company tijdens zo’n sessie ook nog een lunch aan. Een kwestie van elk uur even passen en daarna weer winkelen op de Zaanbocht. Zo wordt het werken met Dentall Company welhaast een dagje uit. Willem: “Ik blijf dit werk nog jaren doen, vind het veel te leuk om met mensen te werken, om ze te kunnen helpen.”

Dentall Company
De Bonte Ruiter 16
1521 JV Wormerveer
075 641 48 03
info@dentallcompany.nl 
W www.dentallcompany.nl

TEKST: GUUS BAUER BEELD: NIENKE HUSSLAGE

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?